Datorită Pandemiei de Coronavirus și a faptului că trebuie să stăm cât mai mult în casă, izolați pentru ne proteja pe noi și mai ales pe cei dragi nouă, marea majoritate a corporațiilor, companiilor și organizațiilor non-profit au trebuit să se reconfigureze, să își regândească obiectivele, activitățile și acțiunile, pentru a continua să existe și în această perioadă dificilă pentru noi toți. Și, bineînțeles, Fundația Rafael nu face excepție. Fiind o organizație activă, dedicată beneficiarilor, semenilor și comunității, specialiștii acesteia au găsit repede soluția salvatoare, folosindu-se cu măiestrie de Teleasistență sau consiliere în mediul online, tehnologia fiindu-ne de un real folos și ajutându-ne să trecem voioși, bucuroși, cu zâmbetul pe buze și fruntea sus peste toate.
Ședințele de consiliere în mediul online se desfășoară de cel puțin două ori pe săptămână. Eu, spre exemplu, am kinetoterapie de două ori pe săptămână, timp în care fac exerciții de echilibru, corectarea posturii și motricitate fină. În alte două zile din săptămână, am discuții de grup, alături de sora mea și de o altă beneficiară. În cadrul acestor ședințe, susținuți și încurajați de specialiști, avem parte de terapie prin muzică, adolescenții și chiar adulții cântă vocal, asistentul social le cântă la chitară, sunt învățați să țină un ritm bun, să bată din palme, folosind tehnici de percuție corporală. Cei care au probleme de vorbire sau comunică cu dificultate au parte de ședințe de logopedie, iar jocurile educative ne pun la încercare imaginația, creativitatea și dibăcia, ne demonstrează că trebuie să punem accent pe lucrurile simple, utilizate în viața de zi cu zi, să nu complicăm situația și, nu ultimul rând, ne ajută să ne îmbogățim vocabularul și să ne exprimăm mai ușor. Având parte de specialiști cu vocație, dedicați cauzei lor și deciși să îmbunătățească calitatea vieții persoanelor cu dizabilități, nici beneficiarii care nu au acces la internet și tehnologie nu sunt uitați, fiind contactați de personalul fundației cel puțin o dată pe săptămână și primind activități zilnice, care să le umple timpul liber în urma discuției telefonice avute. În al doilea rând, ne folosim de toate mijloacele de comunicare online, comunicând ori de câte ori este nevoie pe Facebook, Messenger sau WhatsApp.
Și părinții copiilor sunt implicați în activitățile fundației din această perioadă, fiind la rândul lor sunați de asistenții sociali și nu numai, pentru a afla dacă au toate cele necesare traiului zilnic, dacă au nevoie de ceva și mai ales cum se simt copiii și cum reușesc să treacă peste această perioadă de izolare.
De cele mai multe ori un “Ce mai faci?”, “Ești bine?”, “Ai nevoie de ceva?”, spuse la momentul potrivit, îți hrănesc spiritul de luptător, îți dau energie, forță interioară și inspirație pentru a merge mai departe și îți demonstrează că și tu contezi, că ești ascultat și că aparții unui grup solid, puternic și bine închegat.
Ca orice inovație și soluție nouă, pe care nu o utilizezi în mod obișnuit, și teleasistența sau consilierea în mediul online are avantaje și dezavantaje deopotrivă. Dacă ne referim la dezavantaje cred că ar fi bine să menționăm faptul că nu te afli în spațiul în care se desfășoară terapia, specialiștii nu au la îndemână toate instrumentele necesare și trebuie să improvizeze continuu. Toți cei implicați au nevoie de perioadă de acomodare și adaptare la noua situație, este mult mai greu să ții sub control situația și să supraveghezi beneficiarul mai ales în cazul kinetoterapiei. Trebuie să ne conectăm toți în același timp, să avem grijă să poziționăm corect device-ul pentru a fi văzuți de asistentul social și ceilalți colegi, dar dacă cade curentul s-a dus și conexiunea. Fiind un mijloc de comunicare indirect, care nu implică atingerea sau strângerea de mână, unii dintre noi sunt mai timizi, se deschid și comunică mai greu. Activitățile nu sunt atât de diversificate, iar timpul terapiei este mai scurt. Nu toți au acces la internet și tehnologie, dar încercăm să găsim soluții potrivite pentru toți.
Cred cu tărie că avantajele comunicării online sunt numeroase și variate și depășesc cu mult dezavantajele. În primul rând, nu mai trebuie să te deplasezi de acasă la fundație, această formă de terapie fiind soluția optimă pentru cei care priveau transportul ca pe o provocare. Rămâi acasă în confortul tău și poți avea parte de terapia optimă cu o cafea proaspătă și aburindă lângă. Și poate cel mai important și îmbucurător beneficiu: fiind mai puțini beneficiari la terapie, asistentul social se poate concentra mai bine pe nevoile noastre diverse, ne exprimăm fără teamă punctul de vedere, am rupt și dărâmat bariere, ne-am deschis sufletul, am devenit parteneri egali cu asistentul social și între noi s-a format o legătură puternică, indestructibilă.
Teleasistența sau consilierea în mediul online ne ajută în această perioadă de restriște să ne continuăm activitatea, să ne umplem timpul liber într-un mod plăcut, incitant și provocator, să nu ne ieșim din ritm, să avem sarcini de dus la îndeplinire, să avem un vibe bun, moralul ridicat și să privim situația cu optimism, speranță și încredere. Cu siguranță, acest gen de activități implementate cu eforturi de specialiștii Fundației Rafael ne vor ajuta să ne reluăm viața mai ușor, nu va exista o pauză sau perioadă de adaptare și abia aștept să ne revedem din nou, să ne salutăm printr-o strângere de mână și să ne spunem cât de mult contăm unii pentru alții. Acest gen de consiliere demonstrează că atunci când ești pasionat de ceea ce faci, iar meseria a devenit pentru tine menire și vocație și mai ai și niște mâini dibace, o minte ageră, adaptativă la schimbare, poți găsi cu siguranță soluții eficiente pentru oamenii care au nevoie de ajutorul tău și contează pentru tine. Orice perioadă dificilă are farmecul ei pentru că determină schimbarea, ne ajută să evoluăm și ne transformă moral și sufletește. Show must go on. Vom trece împreună și peste asta, pentru că împreună suntem mai puternici !!!
Autorul articolului: Iulia Dănilă