Eficiență și responsabilitate socială. Firmele pot dona până la 20% din impozitul pe profit

Mediul economic se raportează mereu la eficiență, la profit, fiind mereu într-o competiție care ascute instinctele financiare. Cam 1/5 din cele mai eficiente firme, însă, se îngrijesc, în paralel, de responsabilitatea socială, aceasta fiind un indicator al viabilitatii și al efectului pozitiv pe care agentul economic îl are în comunitate.

Cum se poate dona eficient? Simplu: ai șansa să redirecționezi 20% din impozitul pe profit, fără să cheltuiești un leu în plus.

Procedura pentru redirecţionarea celor 20% din impozitul pe profit se bazează pe un simplu contract de sponsorizare, semnat în două exemplare.

Acesta trebuie înregistrat în contabilitate în anul pentru care se face plata impozitului, adică anul anterior momentului plăţii efective a impozitului.

În cazul în care suma donată depăşeşte aceste limite, companiile ce plătesc impozit pe profit pot reporta diferenţa şi continua să o deducă timp de 7 ani consecutivi.

Pentru microîntreprinderi, care plătesc impozit pe venit, diferenţa este, de asemenea, reportabilă şi deductibilă timp de 28 de trimestre consecutive.