Junior Cros este în primul rând un eveniment de educație pentru diversitate, pentru mișcare și pentru o viață în care altruismul se împletește armonios cu sportul.

Se adresează copiilor din clasele a II-a, a III-a și a IV-a de la școlile din Codlea și se bazează pe o excelentă colaborare cu instituțiile locale de învățământ.

Evenimentul are mai multe etape:

1) Etapa de conștientizare. În cadrul acesteia, specialiștii și voluntarii Fundației Rafael merg în clase și le prezintă copiilor materiale despre semenii lor cu dizabilități, despre dificultățile pe care aceștia le întâmpină și despre nevoile lor în planul relationarii.

2) Etapa de pregătire și de asumare a responsabilității. Copiilor li se spune despre faptul că își pot arăta, dacă doresc și dacă părinții lor sunt de acord, afecțiunea pe care o au față de cei cu dizabilitati, ca și grija față de ei, participând la o competiție sportivă. Astfel, fiecare participant își poate căuta un “sponsor” (părinte, bunic, unchi etc.) care să plătească o sumă modică pentru fiecare tură în alergare a copilului. Suma e alegerea părintelui și e bine să nu fie prea mare, pentru ca efortul copilului să fie, totuși, semnificativ. Astfel, copilul va simți că a făcut personal un bine muncit.

În paralel, se va propune participarea la o temă de creație de grup (de ex.: “cel mai frumos avion care poate zbura”, “cea mai rapidă bărcuță” etc.).

Pentru copiii care doresc să participe și ai căror părinți sunt de acord, sunt lăsate la cadrele didactice formulare pentru acord și declarații, care vor fi semnate de părinți.

3) Competiția propriu- zisă.

În ziua crosului copiii vor veni însoțiți de cadrele didactice sau de părinți la locul competiției, se vor înscrie și vor primi un cartonas pe care și-l vor atârna la gât. Se vor așeza la start pe grupe și vor alerga atâtea ture câte vor dori. Voluntarii competiției vor pune câte o ștampilă pentru fiecare tură alergată și vor avea grijă să nu se lovească alegătorii și să nu se suprasolicite.

Fiecare participant va primi câte o diplomă pentru efortul depus și dulciuri.

De asemenea, se vor prezenta creațiile realizate de grupuri/clase și se vor face clasamente, iar primele 3 creații, pe categorii, vor fi premiate.

Întregul eveniment va fi unul al bucuriei. Se va dansa, iar copiii vor simți cât de frumos este să fii împreună cu ceilalți și să faci binele.