Povestea noastră

Fiecare poveste începe cu “A fost odată…” Da, a fost odată… Au fost câţiva entuziaşti, oameni cu suflet din Codlea şi din Olanda care doritu-și-au de folos să le fie semenilor. Aşa s-a născut ideea înfiinţării unei fundaţii care să se îngrijească de persoanele cu dizabilităţi din Codlea şi din împrejurimi.

Şi, pentru că fiecare poveste are eroii ei şi o morală, inspiraţi de vechiul proverb românesc: “Unde-s doi puterea creşte”, Janny şi Piet van der Pol, atunci în vârstă de 64 şi 65 de ani, au pornit în marş dinspre Amsterdam până în Codlea. Scopul marşului a fost să invite oamenii pe care i-au întâlnit în drumul lor din Olanda, Germania, Austria, Ungaria şi România să facă donaţii şi să semneze pentru Centrul de zi din Codlea. Rezultatele acestei acţiuni deosebite nu au fost doar cei 50.000 € şi cele 12.000 de semnături de la cei cu care au intrat cei doi în contact până în Codlea, ci şi obţinerea de renume şi bunăvoinţă, cu ajutorul cărora au desfăşurat după aceea alte acţiuni în Olanda, unde au strâns sume de bani care au permis înfiinţarea şi apoi dezvoltarea Fundaţiei Rafael. Fost-au trimişi de imboldul sufletului şi primiţi cu drag la poale de Măgura. Aşa s-a creat o frumoasă alianţa: olandezi şi romani, împreună pentru o lume specială.

De atunci, cu sprijinul comunităţii locale şi al Samen voor Codlea, înfiinţată special în Olanda pentru susţinerea fundaţiei şi împreună călători cu Cello, o organizaţie profesională foarte competentă, implicată în formarea şi îndrumarea personalului nostru, Fundaţia Rafael s-a dezvoltat, încercând să devină cât mai independentă de sprijinul olandez şi cât mai utilă comunităţii locale, prin asistență profesionistă pe care o acordă persoanelor cu dizabilităţi.

Fundația Rafael este o organizație non profit, înființată în 2007 printr-un efort comun olandez-român, care a apărut din nevoia comunității de a asigura asistență persoanelor cu dizabilități din Codlea și împrejurimi. Misiunea fundației este să susțină, să promoveze și să implementeze cele mai eficiente modalități de îngrijire, educație, orientare, formare, integrarea în comunitate, să se preocupe de respectarea drepturilor și de bunăstarea persoanelor cu dizabilități.

Misiune

Fundatia Rafael este o organizatie nonguvernamentală, nonprofit, care sustine, promovează și implementeză cele mai eficiente modalitati de îngrijire, educatie, orientare, formare, integrare în comunitate, care se preocupă de respectarea drepturilor și de bunăstarea persoanelor cu dizabilitati din Codlea și din împrejurimi.

Viziune

Vom dezvolta fundația astfel încât ea să devină tot mai utilă comunității prin resursele profesionale, morale și logistice pe care le pune la dispoziție, pentru ca persoanele cu dizabilități să poată avea acces la servicii sociale care să le ofere o alternativă de ocupare a timpului și sa permită integrarea în familie, în grupuri de prieteni, în instituții de învătământ sau la locuri de muncă.

Valori

Complementaritate și abordare integrată

Corelăm serviciile sociale cu toate nevoile beneficiarului și le acordăm cu o gamă largă de măsuri și servicii din domeniile economic, educațional, de sănătate, cultural etc.

Transparență și deschidere

Suntem în slujba omului și a comunității. Oricine este binevenit să ne viziteze, să ajute și să beneficieze de sprijin moral și profesional.

Activizare

Ne preocupă încurajarea implicării beneficiarilor în cât mai multe și diverse activități, în scopul integrării sociale și pentru creșterea calității vieții persoanei.

Parteneriat

Stabilim obiective comune cu alte organizații și instituții, precum și cu membrii comunității, conlucrăm și mobilizăm resursele necesare pentru asigurarea unor condiții de viață decente și demne pentru persoanele cu dizabiltăți.

Profesionalism

Responsabilitatea, obiectivitatea, fermitatea, respectul, discreţia, dăruirea, empatia, calitatea muncii sunt elementele esenţiale ce definesc conduita noastră profesională. Încurajăm autonomia, dezvoltarea persoanei și sprijinim bunăstarea beneficiarilor noștri.

Respect faţă de drepturile omului

Credem în puterea legii. Respectăm și promovăm drepturile omului, cu precădere ale persoanelor cu dizabilități.

Orientare către rezultate

În munca noastră respectăm principiile de eficienţă şi eficacitate şi urmărim ca acţiunile noastre să aibă impact pozitiv asupra comunităţii şi a persoanelor cu dizabilități.

Orientare către individ

Susţinem fiecare membru al fundației noastre să îşi dezvolte potenţialul şi să se bucure de realizările proprii alături de noi. Punem pasiune în lucrul cu oamenii, credem în șansa fiecăruia de a se integra.

Date interesante despre Fundație:

2007

a fost înființată Fundația Rafael

2014

a fost inființat Atelierul Protejat Rafael

9

persoane cu dizabilități angajate în cadrul Atelierului Protejat Rafael

100%

din angajații Atelierului Protejat Rafael sunt persoane cu dizabilități

Aproximativ 100 de persoane

cu dizabilități beneficiază de sprijinul nostru specializat

3 ani

are cel mai tânăr beneficiar

70 de ani

are cel mai vârstnic beneficiar