Fiecare pas făcut în Fundația Rafael are o poveste, pe care ne dorim să o descoperim. Pe de o parte, sunt beneficiari cu care, în prezent, abia facem cunoștință și pe care reușim să-i îndrumăm către serviciile și programele potrivite dezvoltării sau menținerii abilităților lor. Pe de altă parte, sunt beneficiari care pășesc zilnic pragul fundației, de ani de zile, chiar de la început, de când fundația și-a deschis ușa, oferind servicii specializate semenilor comunității locale.

Una dintre beneficiarele dragi nouă, care a parcurs zilnic “traseul motivației”, participând la programele terapeutice și reușind să-și formeze o schemă motrică, vine constant de 9 ani de zile. R. este prietenoasă și zâmbitoare! Este dornică să facă mereu cunoștință cu persoanele noi care deschid ușa sălii. Se prezintă politicos și mulțumește omului că este prezent și că dorește să descopere Lumea Specială Rafael.

Ea locuiește cu surorile ei, de când era mai mică și are o nepoțică de câțiva anișori, de care ne povestește aproape zilnic. Cu siguranță, în mijlocul familiei a învățat să aibă grijă de ea și să aprecieze ceea ce primește în dar, oferind la rândul ei. Colegii cu care lucrează în sală, știu deja unde îi este locul. Să îndrăznească cineva să se așeze în locul ei la masă! Numaidecât, colegii îi vor lua apărarea.

Întotdeauna a existat o conexiune între ea și kinetoterapeuții angajați în cadrul fundației. Încă de la începutul venirii ei, s-a lucrat intens, deoarece ea stătea în scaun rulant, iar deplasarea era imposibilă. Dedicând timp, atenție și multă răbdare, rezultatele au ajuns fie vizibile în prezent. Legătura pe care a creat-o cu aceștia și încrederea pe care a primit-o, au ajutat-o progreseze cu pași mărunți. 

R. se deplasează în prezent sprijinindu-se de un rolator. Participând constant la mișcările de grup, alături de colegii ei și fiind încurajată de aceștia, a acumulat și mai multă încredere în sine. Atunci când lucrează singură pe saltea, este conștiincioasă, executând exercițiile cu precizie. Știe deja ce exercițiu urmează, fără a fi stimulată. E de înțeles, toți dintre noi avem zile foarte bune și progresăm în ceea ce ne-am propus, dar și zile mai puțin bune, în care nu reușim ducem la bun sfârșit nici măcar jumătate din ce aveam pe listă. La fel și R., are perioade în care este atentă și repetă exercițiile fizice pe care le-a memorat de-a lungul timpului, dar și momente în care nu reușește se concentreze. 

Iubește animalele, îi place mult cânte și este creativă. Uneori nu-și mai dorește plece de la fundație, dar înțelege este nevoie meargă acasă, unde o așteaptă nepoțica și surorile și mâine va fi o nouă zi în care ne vom vedea cu toții.