Grijile ne tulbură sufletul, ne paralizează mintea și ne strică somnul. Avem un talent înnăscut de a ne face griji pentru ziua de azi, pentru ce nu am făcut ieri sau pentru ce vom face mâine. Tot timpul ne îngrijorăm pentru cum ne va merge la serviciu, cum ne vom îndeplini sarcinile, cum vom trece peste sesiune, ce vom face de mâncare sau când vom promova… Și acestea sunt de obicei grijile mai mici, avem multe alte griji mai mari care nu ne lasă să evoluăm și să ne continuăm activitatea în liniște și pace.

    Când suntem la școală, cea mai mare grijă a noastră este să luăm note bune, să ne iasă o medie mare ca să ne putem găsi un loc de muncă bine plătit. Apoi vin grijile mai mari, trebuie să ne plătim chiria, să ne întreținem singuri, să ne formăm o familie, iar aceste etape ale vieții vin la pachet cu o mulțime de griji. Un vechi proverb spune că în viață trebuie să sădești un pom, să-ți construiești, o casă și să faci un copil. Faptul că timpul trece, iar ai noștri colegi de școală, de serviciu au deja copii, în timp ce noi nici măcar nu ne-am îndrăgostit încă, ne îngrijorează, ne perturbă și ne fac să fim invidioși.

    Avem tendința să ne trăim viața după anumite tipare, ne dorim să fim pe placul societății sau facem anumite lucruri pentru că așa ni se pare normal și firesc. Nu avem răbdare ca timpul să-și urmeze cursul și totul să se întâmple atunci când este rânduit. Vrem să fim mereu cu un pas înaintea tuturor și dacă lucrurile nu se întâmplă așa cum ne-am planificat începem să ne facem griji și să ne măcinăm încetul cu încetul.

    Ar trebui să mai lăsăm lucrurile și în seama lui Dumnezeu, să ne planifice și organizeze El viața așa cum consideră de cuviință. Nu trebuie să ne facem griji pentru orice fleac sau să trăim în trecut sau viitor. Esențial este să trăim aici și acum să ne bucurăm de prezent, să depunem tot efortul în acțiunile pe care le desfășurăm astăzi, să înțelegem că toată viața noastră depinde și e influențată de momentul actual, că viitorul și trecutul sunt relative și nu depind în totalitate de noi, așa cum nici prezentul nu depinde. Nu putem controla totul, oricât de mult ne-am dori.

    Seara, înainte de culcare, să încercăm să ne eliberăm mintea de toate grijile de peste zi și să ne învățăm corpul să se relaxeze. Trebuie să lăsăm timpul să își urmeze cursul și să înțelegem că toate se întâmplă la timpul lor. Nu există un șablon după care să ne trăim viața, ci fiecare are ritmul său și ceasul său biologic, iar grijile sunt mai tot timpul inutile și nu fac decât să ne scurteze zilele și să ne amărească viața. Cu timpul vom înțelege că timpul le rezolvă pe toate și este foarte probabil să soluționeze și cea mai mare problemă cu care ne confruntăm astăzi. De aceea, sfatul meu este:

„Nu îți mai face griji pentru viitor sau pentru ce s-a întâmplat în trecut! Învață să trăiești aici și acum, concentrează-te pe prezent, dă-ți silința să faci lucrurile cât mai bine, ține-ți mintea tot timpul ocupată și vei vedea că marea parte a grijilor vor dispărea pentru că nu vei mai avea timp să îți faci griji! În locul grijilor alege să faci sport, să mănânci o mâncare care îți place, să mergi într-un loc nou sau să citești o carte bună! Este mod mult mai plăcut de a-ți petrece timpul liber”.

 

Autorul articolului: Iulia Dănilă