In memoriam

Nuțu… Cu toții ni-l amintim… Vesel, prietenos, realist, dispus mereu să ajute și întotdeauna cu cele mai frumoase replici la purtător. Practica un mod de terapie proprie, prin autoironie, chiar și în cele mai dificile momente. Un om frumos, cu o inteligență sclipitoare, prezent în viața comunității, s-a stins ca o lumânare, în liniște, cu căldură, oferind lumină și binecuvântare.

Cu siguranță, în sufletul lui minunat o fi fost și tulburare, căci nu e ușor, tânăr, puternic și sănătos fiind, plin de încredere și de entuziasm, să aibă acel accident care i-a limitat teribil libertatea de mișcare, dar nu și pe cea interioară. Și-a învins toate luptele interioare cu zâmbetul pe buze și cu drag de lume.

Am studiat psihopedagogia specială, dar niciodată nu am văzut mai clar și nu am înțeles mai bine soarta prietenilor noștri cu dizabilități decât atunci când Nuțu mi-a dat voie să privesc puțin în sufletul lui. Nu au fost multe asemenea momente și simțeam că nu o făcea pentru el, ci pentru cei care, poate, nu aveau posibilitatea să o facă. Am simțit, în acele profunde momente, o fărâmă din lupta nevăzută. Am înțeles atunci cât de orb fusesem și pe lângă câte destine extraordinare am trecut fără să le observ măreția. Nuțu a făcut-o simplu, firesc, cu o delicatețe de nedescris. Cuvintele lui, puține și încărcate cu semnificații, răsună și acum, ca niște clopote ale trezirii, ale rezilienței și ale renașterii.

Și după plecarea lui ne-a privit din Rai și, ca un prieten și binefăcător al Fundației Rafael și al beneficiarilor acesteia, ne-a oferit, prin intermediul curajoasei, blândei și frumoasei lui Mame, aparatul cu care urca scările. Pentru noi e esențial să-l avem, căci atelierul este la etaj și avem beneficiari care nu au reușit până acum niciodată să urce. Grație darului din Rai, acest lucru a devenit posibil.

Știm că binefacerile lui vor continua, prin toate cele pe care ni le-a sădit în suflete, prin exemplul lui de viață, prin învățăturile pe care ni le-a oferit, de cele mai multe ori fără să-și propună asta, prin rugăciunile unora pentru ceilalți și reciproc și prin liniștea și bucuria cu care ne va întâmpina în Cer, atunci când va fi să ne reîntâlnim, de vom fi vrednici. Ne va spune, simplu și prietenos, pe nume și ne vom bucura împreună de Dragostea Infinită a Bunului Dumnezeu.

Mulțumim, Nuțu!