Povestea Florentinei este destul de complicată, deși are abia 7 ani. Este o fetiță cu sindromul Down și cu o malformație cardiacă gravă. La vârsta de doi a fost internată la Spitalul Marie Curie, unde a fost operată cu succes. Din perspectiva medicilor, având în vedere evoluția copilului și a stării sale de sănătate, ar fi trebuit să fie din nou operată.

Astfel, întrucât mama ne-a solicitat sprijinul, am însoțit-o în luna mai 2017 la Spitalul Marie Curie, unde am aflat că înainte de operație mama avea de rezolvat câteva probleme de natură juridică. Am sprijinit-o să își rezolve aceste probleme, iar în data de 14.06.2017 Florentina a fost din nou internată, în vederea operării, dar intervenția A FOST AMÂNATĂ DIN LIPSĂ DE SÂNGE.

În 23.07.2017 a fost din nou internată în vederea corecției, dar de data aceasta amânarea a fost motivată de niște analize care nu au ieșit bine. Tot cu acea ocazie, neoficial, i s-a sugerat să încerce să apeleze la Clinica de Cardiologie pentru Copii de la Tg. Mureș. Cu sprijinul Fundației Rafael și al Ambulanței Brașov, Florentina a ajuns la Tg. Mureș, unde a fost confirmată gravitatea diagnosticului, dar a fost trimisă din nou la Marie Curie.

Au urmat serii de adrese către Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Drepturilor Copilului Brașov, către Ministerul Sănătății, către Clinica de Cardiologie pentru Copii Tg. Mureș și către Spitalul Marie Curie. DGASPC a răspuns prompt, apoi a intervenit și ministerul și până la urmă am reușit să avem o corespondență cu medicul curant, un profesionist foarte bun, cu care am păstrat legătura.

Într-un târziu, Florentina a fost programată pentru intervenție chirurgicală în luna aprilie 2018. Ne-am îngrijit să aibă toate analizele la zi, am cerut din nou suportul Ambulanței Brașov, care ne-a sprijinit iar cu promptitudine și Florentina a ajuns cu bine la Spitalul Marie Curie.

Luni, 16 aprilie, ar fi trebuit să aibă loc operația. Însă…surpriză! Centrul de Perfuzii nu avea sânge. S-a amânat cu două zile intervenția și…nimic. Miercuri, 18 aprilie, s-a decis ca Florentina să fie externată a doua zi, fără să beneficieze de ceea ce medicii spun de atâta timp că are nevoie. Pentru a justifica această decizie, purtătorul de cuvânt al spitalului ne-a comunicat că au fost forțați de împrejurări să utilizele sângele pregătit pentru Florentina, întrucât era nevoie de el pentru a salva viața altui copilaș.

Ne-am gândit cât de dureros trebuie să fie pentru medici să ia astfel de decizii și ne pare rău să fie puși în această situație, dar și mai tare ne doare inima de soarta copiilor. Noi am cerut să ni se spună ce putem face pentru a evita orice problemă de acest fel și am făcut tot ceea ce ni s-a cerut. Nu ne-ar fi fost greu să organizăm o campanie de donare de sânge.

Am primit explicația că între un caz acut și unul cronic e firesc să se ocupe de cel acut. Înțelegem, dar dacă amânarea aceasta intervine în mod repetat, devine periculos. Cât de periculos? Păi, dincolo de diagnosticul și de previziunile medicilor, care sunt destul de serioase, imaginați-vă că unui copilaș i se învinețesc brusc buzele, vă cade în brațe și își pierde cunoștința. În acele câteva secunde nu știți sigur dacă își mai revine sau nu. Din fericire, până acum și-a revenit, dar ne putem asuma acest risc, doar pentru că e un caz cronic și nu acut?

Ne păstrăm nădejdea! Ne cutremurăm la gândul că medicii sunt forțați de împrejurări să aleagă dintre doi sau mai mulți copii pe cel pe care îl salvează și pe cei pentru care își mai asumă riscurile unor amânări repetate. Am rezolvat problemele juridice, am avut grijă să fie Florentina cu toate analizele la zi. Acum a reapărut problema lipsei sângelui. O vom rezolva. Împreună cu toți oamenii dornici să ajute vom aduna sângele necesar. Ce altceva mai poate interveni? Sperăm să nu aflăm.

Până una alta, mâine va veni Florentina acasă și ne vom ruga să fie totul bine și să se prezinte din nou la Marie Curie, unde echipa medicală să realizeze cu succes intervenția pe care o consideră necesară.

Vom reveni mâine cu informații cât mai concrete cu privire la cum putem dona sânge pentru Florentina.