Sfârșitul lunii mai ne-a adus bucuria reîntâlnirii cu prieteni vechi, dar și aceea de a crea noi legături în lumea asistenței medicale și sociale din țară și din Olanda. Astfel, am avut oaspeți care încă de la începuturile noastre ne sunt alături, oferindu-ne asistență și sfat bun în procesul dezvoltării noastre ca organizație specializată în asistarea persoanelor cu dizabilități.
Da, este vorba despre partenerii noștri de la Cello, însoțiți de la alți experți și manageri din Olanda, respectiv: Dolf Bremmers, manager al departamentului de asistență zilnică a persoanelor cu dizabilități Cello, Ad van den Brand, manager al departamentului de locuințe protejate Oro, Fieke Ammeraal, secretar al unei mari asociații de locuințe protejate din Tilburg/Breda, Ronald Rujiters, manager al departamentului Strategie & Asistența și Ingrijre pe lunga durată, VGZ (= asigurare de sănătate), angajat la cel de-a doilea cel mai mare asigurator de sănătate din Olanda (4,1 milion de asigurați), Peter Verbraak, președinte al Comisiei de Asistența Socială și membru al consiliului local din St. Oedenrode, Els Visser, director general la Antes, organizatie cu 2400 de angajați care lucrează în domeniul tulburărilor psihiatrice complexe și Martien van der Wijst, manager al centrului de zi Cello.
Agenda vizitatorilor noștri a fost foarte fructuoasă și a conținut atât conferințe în fața studenților de la universitățile București și Transilvania, cât și vizite la Fundația Estuar, Penitenciarul Codlea și Secția Zărnești a Spitalului de Psihiatrie “Mihai Eminescu”. De asemenea, la sediul Fundației Rafael a avut loc o dezbatere cu tema: “Dileme ale asistenței medicale și sociale în Olanda și în România”, cu participarea mai multor reprezentanți ai organizațiilor și instituțiilor din Brașov și Codlea al căror domeniu de activitate este în principal asistența socială, iar în ultima zi a vizitei în România am fost cu toții primiți la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice de doamna Diana Chiriacescu, cu care am avut o foarte interesantă discuție cu privire la prezentul și viitorul asistenței persoanelor cu dizabilități în România.
Nu în ultimul rând, oaspeții noștri s-au bucurat de frumusețile naturale ale zonei și au fost încântați de ceea ce au văzut în Brașov, Codlea, Sinaia, Bran și în împrejurimi.
Împletind în mod armonios prietenia și profesionalismul, vizita în România a oaspeților noștri a fost un prilej foarte plăcut și intens de a face schimb de experiență și de a ne dezvolta reciproc, de a ne întâlni și redescoperi, olandezi și români, reuniți de un scop comun: o cât mai bună și mai profesionistă asistență acordată beneficiarilor noștri.