Fundația Rafael s-a dezvoltat frumos și armonios de la an la an, fiind foarte hotărâtă și dedicată să îmbunătățească viața persoanelor cu dizabilități, a semenilor și comunității. Așa că în afară de cele două centre de zi, locul unde copiii și adulții cu dizabilități au parte de terapie adaptată nevoilor lor, din anul 2014, fundația mai găzduiește cu dragoste, grijă și ocrotire și un Atelier, o entitate economică socială, unde opt persoane cu dizabilități lucrează, ținându-se cont de abilitățile și dorințele lor. Fiecare persoană cu o poveste de viață specială în spate, angajată în cadrul Atelierul, este susținută să își descopere aptitudinile, să se dezvolte și să pună pasiune, dedicare, dorință și iubire în tot ceea ce face. În Atelierul Rafael, toți suntem egali, fiecare are ceva de spus, au talente care merită explorate, dezvoltate, șlefuite și împreună creăm obiecte unice, lucrate manual cu migală, răbdare și determinare, pentru voi, oameni dragi, din comunitatea noastră. Cu toții suntem la început de drum precum un diamant prețios neșlefuit, precum lutul iar atelierul este locul unde căpătăm o formă, un fond și ne este arătată direcția în care să mergem în viață. Pentru persoanele care lucrează în Atelier, faptul că au un loc de muncă este o șansă unică, sunt responsabili și au un rost.  

Persoanelor cu dizabilități le este destul de greu să își găsească un loc de muncă datorită mentalității greșite și a prejudecățiilor venite din partea oamenilor care nu ne cunosc, iar Atelierul Rafael ne oferă șansa primului job ne simțim utili, putem căpăta experiență, pentru că asistenții sociali au răbdare, știu că fiecare angajat care le trece prin mână are ritmul său de dezvoltare și chiar dacă se dezvoltă mai greu, important este să se dezvolte, pentru că noi toți avem abilități care contează, ne dau valore și unicitate. Este foarte important să găsești oameni care să te sprijine, să te ajute să scoți ce e mai bun din tine, iar Atelierul Rafael este mediul în care angajații săi, cele opt persoane cu dizabilități lucrează, își dedică mare parte din timp și se dezvoltă din ce în ce mai mult cu fiercare zi care trece. Entitatea economică socială din cadrul fundației noastre este dovada vie a faptului că și persoanele cu dizabilități se pot integra socio-profesional, pot fi de folos și pot contribui la dezvoltarea comunității din care fac parte.

Angajaților le place foarte mult să lucreze acolo, obiectele cărora le dau viață fiind foarte variate și diverse printre acestea numărându-se: lumânări frumos colorate, cutiuțe cusute, bijuterii, cercei, coliere, broșe, tablouri, tricouri, șorțuri, sacoșe personalizate și nu în ultimul rând benere, flyere, îndosariere și obiecte promoționale dedicate evenimentelor speciale din viața voastră. Cu toții suntem diverși, unici și avem plăceri diferite, unora le place cel mai mult să facă curățenie și să se ocupe de lumânări, alții ajută la pregătirea produselor pentru vânzare, fac bijuterii din mărgele sau cutii. Și pentru că ne dorim ca ei să se integreze pe piața liberă a muncii, marea majoritate dintre noi am făcut practică la diverse companii sau am mers alături de voluntari pentru a prezenta produsele create de noi în atelier. Chiar dacă acțiunile nu s-au finalizat cu o angajare, am avut șansa de a merge într-un mediu nou, am văzut cam ce ar însemna să lucrezi într-o firmă, ne-am prezentat și promovat produsele și cu siguranță am câștigat susținătorii strașnici ai activității și misiunii fundației.

Activitățile din Atelier s-au dezvoltat și dacă la început făceam doar lumânări, bijuterii și cutiuțe cusute, astăzi avem și o mini tipografie, unde imprimăm mesaje pe diferite obiecte personalizate, care reflectă ideile și personalitatea voastră, a tuturor. Ca orice activitate nouă și activitatea de laminare și imprimare vine cu provocări. Unii dintre beneficiari întâmpină dificultăți și nu reușesc să imprime textul dorit pe tricouri pentru că se lucrează mai greu cu aparatul, dar noi sărbătorim în fiecare zi unicitatea și diversitatea și suntem convinși că au alte abilități care compensează micile poticneli și ne fac pe fiecare dintre noi, unici și valoroși. 

Angajații care lucrează în Atelier sunt de dreptul fascinați de faptul că au un venit, pot contribui la cheltuieliile gospodărești, unii dintre ei și-au rezolvat problemele medicale sau și-au satisfăcut micile plăceri nevinovate și, nu în ultimul rând se bucură și ei de zile libere, de concediu, de cel puțin două ori pe an. Am avut și eu privilegiu de a lucra în Atelierul Rafael pentru cinci ani de zile, o perioadă destul de lungă în care m-am ocupat de o mică parte a activității de secretariat, răspundeam la telefon, făceam prezența și încercam să îmi duc la îndeplinire sarcinile. Mi-a plăcut foarte mult să lucrez acolo, este o perioadă foarte importantă pentru mine în care am învățat câteva lucruri esențiale cum ar fi: să ai și să respecți un program, să te adaptezi la schimbare, să faci față stresului zilnic și mai ales să duci o sarcină la bun sfârșit. Colegii din Atelier, m-au iubit, apreciat și respectat, deoarece pentru ei eram fata care lucrează la calculator iar întrebarea: „Măi poți, Iulia?‟ îmi însenina ziua toată și mă ajuta să merg mai departe cu fruntea sus indiferent de situație. Și ceilalți specialiști ai fundației m-au ajutat să mă responsabilizez și să mă dezvolt, să am mai multă răbare, să fiu mai atentă și mai concentrată pe sarcina dată. Le sunt foarte recunoscătore membrilor Fundației Rafael pentru că ei au fost cei care mi-au întins o mână, mi-au deschis o ușă și mi-au oferit un loc de muncă, la zece luni, după terminarea facultății.

M-aș întoarce oricând cu drag acolo pentru că m-am simțit iubită, apreciată, valorizată, respectată și mi-am dezvoltat sentimentul de apartenență, știu că aparțin unei mari familii în care fiecare membru este util, acceptat și iubit. Creștem cu toții înconjurați de iubire, de dragoste și compasiune față de frumos, de natură și de semeni.

V-am făcut curioși, nu-i așa? Acum sunteți dornici și nerăbdători să aflați mai multe despre Fundația Rafael și despre cum puteți achiziționa produsele lucrate manual, am dreptate? Dacă da, răspunsul se află  la un click distanță de voi. Puteți accesa site-ul frumos colorat, dinamic și jucăuș pentru a vedea varietatea de produse și, bineînțeles a-l alege pe cel mai potrivit nevoilor voastre, puteți scrie un e-mail sau contacta la numerele de telefon bine cunoscute și, nu în  ultimul rând puteți face o vizită pentru a face cunoștiință cu angajații atelierului, a vedea modul în care sunt aduse la viață produsele și dacă vă încântă simțurile, vă înfrumusețează căminul și vă transformă casa în acasă, le puteți achiziționa. Așteptăm cu drag propunerile și comenzile voastre pentru că vrem să creăm produse utile care să vă îmbunătățească viața, să vă facă să vă gândiți cu drag la noi și să vă aducă un zâmbet cald și sincer pe buze. Zâmbiți, oameni frumoși, fiți deschiși și pozitivi, pentru că o atitudine potrivită poate schimba vieți.

Vă așteptăm cu brațele deschise la sediul fundației, pentru că avem nevoie de susținerea, încrederea și sprijinul vostru și numai împreună putem reuși. 

Autorul articolului: Iulia Dănilă