În viață facem lucruri, acționăm, gândim tot sperând că vom primi o recompensă. Mergem la școală, învățăm, luăm note mari tot așteptând să fim premiați și mai apoi să ne găsim un loc de muncă bine plătit. Mai tot timpul când facem ceva așteptăm o recompensă, mică, mare…nu contează…recompensă să fie, iar dacă nu vine suntem dezamăgiți.

Nu ne gândim că recompensa vine atunci când te aștepți mai puțin, dacă poți ajuta un om nu trebuie neapărat să aștepți recompensă, fața lui fericită și eliberată și faptul că ai contribuit la evoluția lui emoțională, spirituală face mai mult decât orice recompensă materială. Poate ajuți un bătrân să treacă strada și simplul lui mulțumesc îți înseninează ziua și te ajută să te încarci cu energie.

Nu trebuie să așteptăm recompensă! Dacă ea vine fără să te aștepți și atunci când te aștepți mai puțin, mulțumirea și surpriza sunt mult mai mari. Petrecem treizeci de zile dintr-o lună la muncă și numai la sfârșit de lună ne primim salariul. Cum ar fi să primim o răsplată la sfârșitul fiecărei zile? Dar recompensa nu este doar materială, o povață, o vorbă bună, un „bravo” spus la momentul potrivit te ajută să mergi mai departe și să pui mai multă pasiune în tot ceea ce faci.

Amintește-ți ce tip de rasplată te-a ajutat să te dezvolți cel mai mult în copilărie? Sunt convinsă că îți vei aminti de îndată și de primii bani câștigați, dar prima „apreciere” a învățătoarei după ce ai sris o literă sau o cifră corect, îți va aduce mereu un zâmbet pe buze.

Te bucuri atunci când primești cadouri deoarece te fac să te simți iubit și apreciat de cei din jur, dar atunci când faci un cadou cuiva drag ești de trei ori mai fericit deorece vezi aprecierea, mulțumirea și surprinderea pe chipul celor dragi.

Când facem un bine nu trebuie să „îi scoatem ochii” celui pe care l-am ajutat, căci vom primi la un moment dat o răsplată mult mai mare. Din păcate, natura și structura noastră de oameni trecători prin viață ne fac să așteptăm ceva la schimb după cel mai mic efort sau cea mai mică trudă pe care o depunem. Este firesc ca mulțumirea să nu vină de fiecare dată și trebuie să învățăm să evităm dezamăgirea. Dacă vom reuși, vom fi mult mai fericiți și împliniți moral și sufletește. Trebuie să învățăm, să căutăm și să găsim fericirea în lucrurile mici.

Nu aștepta răsplată, învață să te bucuri de micile plăceri ale vieții și vei fi mult mai fericit! Nu uita că și Iisus, atunci când i-a vindecat pe cei zece leproși, din zece doar doi i-au mulțumit. Dacă însuși Isus care și-a dedicat și dat viața cu atâta iubire, bunătate și seninătate pentru omenire nu a primit răsplata cuvenită, noi de ce am aștepta răsplată?

Autorul articolului: Iulia Dănilă